Haar- en hoofdhuidproblematiek

Naast haarwerken en haaroplossingen is Karin gespecialiseerd in de haar- en/of hoofdhuidproblematiek.

Daarbij maakt zij gebruik van de haarmicroscoop en kan je tot 200x vergroot de hoofdhuid bekijken. Zo zie je de doorbloeding van de huid, dunner haar, haarverlies, talgproductie, irritaties, schilvers en andere haar- en hoofdhuid aandoeningen.

Is er een haar- en/of hoofdhuidprobleem dan maken wij een haar- en hoofdhuid analyse. Deze analyse wordt uitgevoerd om een goed beeld te krijgen van jouw hoofdhuid en haarconditie. Eerst wordt er besproken wat de klachten zijn en welke behandelingen er al zijn gedaan. Met deze uitkomst en de scoop analyse kunnen we een goed beeld krijgen van de klachten. Daardoor kunnen we jou een behandelplan en de juiste producten voor thuis adviseren. Daarbij zullen wij jou ook ondersteunen met de behandelingen en kom je regelmatig terug om te kijken hoe het gaat en/of de klachten verbeteren en/of weggaan.

Wij werken met de producten van Mediceuticals. En gebruiken hun slogan ”Mooi en gezond haar begint tenslotte met een gezonde hoofdhuid’. Met de juiste was- en behandelmethodes ondersteunen wij jou.

Lees hier meer over onze producten

Karin heeft zich verdiept in de haar en hoofdhuid problematiek door een dermatologische opleiding te volgen bij U-Consultancy. Deze speciale opleiding voor beroepsgroepen die direct met de hoofd en huid te maken heeft geeft dat nog meer inzicht in deze problematiek. Als  haarwerker hebben wij direct zicht op hoofdhuid en signaleren vaak als eerste een probleem. Daarom is deze specialisatie een must om je hierbij zo goed mogelijk te helpen, ondersteunen en zo nodig door te verwijzen naar een huisarts of dermatoloog.

DIVERSE SOORTEN HAAR-HOOFDHUID PROBLEMATIEK

ALOPECIA ANDROGENETICA

Alopecia Androgenetica is de meest voorkomende vorm van haarverlies. Het betekent letterlijk “mannelijke kaalheid”. Ongeveer 70% van de mannen krijgt ergens in zijn leven last van deze vorm van haarverlies. Bij mannen begint alopecia andregonetica bij de slapen en op de kruin. Dit kan zich uitbreiden tot er alleen een randje haar overblijft rondom het hoofd. Veelal is dit erfelijk bepaald. Ook komt Alopecia Andregonetica voor bij vrouwen. Bij vrouwen spreken we over, “haarverlies volgens het vrouwelijke patroon”. Door de jaren heen worden de haren geleidelijk aan dunner. Het begint bovenop en breidt zich langzaam uit. De haren die bovenop overblijven hebben een andere structuur, ze zijn dunner en veel gevoeliger dan het andere haar. In tegenstelling bij mannen zullen de vrouwen niet helemaal kaal worden. Heb jij te maken met deze vorm van haaruitval? Laat je dan door ons adviseren over de beste haar oplossing.

Hoe ontstaat Alopecia Androgenetica?

De precieze oorzaak van alopecia androgenetica is niet bekend. Deskundigen denken dat deze vorm van haaruitval ontstaat doordat het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Deze omzetting wordt veroorzaakt door een enzym dat in het talgkliertje van de haarfollikels zit. DHT laat de haarfollikels verschrompelen. Uit die follikels kunnen dan geen haren meer groeien of alleen veel dunne haren. Haarverlies door alopecia androgenetica is blijvend en bijna altijd onomkeerbaar.

Wie is gevoelig voor Alopecia Androgenetica?

Alopecia androgenetica is erfelijk: wanneer er kaalheid voorkomt in je familie, dan loopt je meer kans op alopecia androgenetica. Alopecia androgenetica komt na de puberteit op elke leeftijd voor, maar de kans wordt groter naarmate je ouder wordt. Vrouwen hebben hier vaak mee te maken tijdens de overgang.

ALOPECIA AREATA

De huidziekte Alopecia Areata betekent “pleksgewijze kaalheid”. Op diverse plekken op het hoofd maar ook op het lichaam ontstaan kale plekken. Deze plekken ontstaan omdat er bij de haarwortel een ontstekingsproces zit en daardoor kunnen de haarwortels niet goed meer functioneren. Tijdens dat ontstekingsproces groeien er eerst nog wel hele dunne en breekbare haren totdat er uiteindelijk helemaal geen haren meer groeien, Zo ontstaan er (meerder) kale plekken. Dit kan vervolgens leiden tot algehele kaalheid. Dit proces kan ook een tijdelijke vorm van haaruitval zijn. De wortel blijft bij Alopecia Areata namelijk intact en daardoor kan het haar weer terug groeien. Dit proces zal bij iedereen anders kunnen verlopen. Meestal groeit het haar binnen twee jaar weer terug. Het kan er zijn en ook weer niet. Alopecia Areata behoort tot één van de grilligste huidziektes.

Oorzaken Alopecia Areata

In feite is het niet duidelijk waardoor alopecia areata, oftewel pleksgewijze kaalheid, exáct ontstaat. In ieder geval is het niet besmettelijk. Men gaat uit van meerdere factoren die samen uiteindelijk tot het haarverlies leiden. Zo kan het zich na stress plotseling openbaren en kunnen erfelijke factoren een rol spelen. Er wordt ook een verband gelegd met een afwijking in het afweermechanisme van het lichaam, het immuunsysteem. Dit richt zich niet tegen infecties van buitenaf maar tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels. Als men lijdt aan een ziekte die gepaard gaat met een afwijking in het afweersysteem kan dit versterkt worden. Denk aan een schildklierziekte, vitiligo of bepaalde vormen van bloedarmoede.

Als je pleksgewijze kaalheid hebt kan een haarstukje of haarwerk een tijdelijke oplossing zijn. Ook hebben wij haar- en huidverzorgingsproducten die de haren en hoofdhuid in goede conditie houden.

ALOPECIA CICATRILICALIS

Deze vorm van kaalheid ontstaat door littekenvorming op de hoofdhuid. Omdat door littekenweefsel de huid dikker wordt kan er geen haargroei meer plaatsvinden en ontstaan er kale plekken. Oorzaken kunnen zijn, verbranding, operatie, infectie, schimmelvorming, ongelukken of aangeboren afwijkingen. Alopecia Cicatricialis is te herkennen aan een verdikte huid die soms ook een andere kleur heeft. Als je te maken hebt met deze vorm van kaalheid kunnen wij je helpen met een mooie haaroplossing. Dit geeft je rust en zelfvertrouwen.

ALOPECIA DIFFUSA

Bij Alopecia diffusa vallen er meer haren uit dan normaal. Dit gebeurd over de hele hoofdhuid. Het is een verspreide (we noemen dit ook wel “diffuse”) manier van haarverlies. Het is vaak een tijdelijke haaruitval die kan ontstaan door stressfactoren.

Mogelijke oorzaken van Alopecia Diffusa zijn: een ernstige ziekte (lichamelijk of psychisch), schildklierproblemen, geneesmiddelen of vitamine tekort. De behandeling bestaat voornamelijk uit het wegnemen van de oorzaak. Om deze tijd door te komen is het dragen van een haarwerk een fijne oplossing

ALOPECIA TOTALIS

Al het haar op de hoofdhuid valt uit bij Alopecia Totalis. Deze vorm van haarverlies is veel heftiger dan Alopecia Areata. Valt ook het lichaamshaar uit dan spreken we van Alopecia Universalis. Het kan plotseling optreden als gevolg van een stressfactor maar kan ook heel geleidelijk aan gaan. Helaas weten we niet wat de precieze oorzaak is. Met vermoed een auto-immuunstoornis. Ook genetische factoren kunnen een rol spelen. Alopecia Totalis komt voor bij mannen en vrouwen. Als je dit overkomt heb je heel wat aanpassingsvermogen nodig. Wij helpen je hier mee en ondersteunen je met een gepaste oplossing.

ALOPECIA UNIVERSALIS

Heb je Alopecia universalis dan zullen alle haren op je hoofdhuid en lichaam uitvallen. Ze zullen ook niet meer terugkomen. Soms een klein randje maar dit kan ook weer uitvallen. Dit is een ontzettend vervelende haaraandoening. Het komt overal op je lichaam voor, hoofd, armen, benen, oksels, schaamhaar, rug en borsthaar valt uit. Dit kan een enorme impact hebben op je leven. Het is een vergevorderd en de heftigste vorm van Alopecia

Een mogelijke oorzaak is een stoornis in het afweersysteem wat we ook wel auto-immuunziekten noemen. Het lichaam valt eigen cellen aan in plaats van infecties van buitenaf. Vaak gaat het in combinatie met bloedarmoede, schildklier en vitiligo. Mogelijk is het ook erfelijk bepaald.

FRONTALE FIBROSERENDE ALOPECIA

Frontale fibroserende alopecia is een haarverlies die je kunt zien aan de voorrand van het haar en bij de oren. De haargrens trekt zich naar achteren toe weg. Soms gebeurd dit ook in de nek en blijft er een rand haar over op het achterhoofd. Vaak zie je op de kale hoofdhuid een verlittekening. Als het je overkomt gebeurd dit bij vrouwen in de postmenopauze en boven de 50 jaar. Deze vorm van haaruitval zeer ernstig en de haren komen niet meer terug. Door verlittekeing gaan de haarzakjes verloren. Deze Frontale fibroserende alopecia heeft vaak actieve en rustige periodes. Als het actief is zie je dat om de haren een rode rand zit of is de hoofdhuid geïrriteerd. Waarom het uitsluitend plaatsvind aan de contourrand is niet duidelijk. Men denkt dat het een auto-immuunreactie is waardoor de haarzakjes aangevallen worden door het eigen afweersysteem.Net als een verandering van de hormoonbalans in de menopauze blijft onduidelijk.

SENESCENT ALOPECIA

Senescent alopecia is een kaalheid door ouderdom. Deze vorm wordt gedefinieerd als een niet- androgeen afhankelijke vorm van alopecia dat voorkomt bij personen vanaf 50 jaar. De belangrijkste kenmerken van senescent alopecia is een afname van de diameter van het haar, dat betekent dat het haar dunner en fijner wordt. Er is ook een afname van de totale lengte van het haar. Het lijkt wel of het haar niet meer groeit.

ANDERE OORZAKEN

Andere oorzaken van haarverlies kunnen zijn; antibiotica, auto-immuunziekte, chemotherapie, bestraling, narcose, overgang, schildklier, stress, zwangerschap, vitaminetekort en seizoensgebonden.

Ook haar- en hoofdhuidaandoeningen zoals roos, eczeem, psoriasis, irritaties, jeuk en schilverering hebben onze aandacht.

Je kunt bij ons terecht voor een haar- en hoofdhuid analyse met de haarmicroscoop. Met deze analyse kunnen we het haar- en hoofdhuidprobleem goed in kaart brengen. Daardoor kunnen wij jou het beste adviseren welke duurzame haar- en hoofdhuid verzorgingsproducten bij jou en je haarprobleem passen. Daarnaast kunnen wij je helpen met een haarstukje of haarwerk zodat jij je weer fijn kan voelen en je zelfvertrouwen kan geven. Wij hebben aparte ruimtes waar we jou in alle rust en privatie kunnen helpen, adviseren en begeleiden. Wij zijn gecertificeerd bij de zorgverzekeraars en kunnen desgewenst de declaratie voor je doen. Dat is wel zo fijn!

Kortom heb je last van haar- en/of hoofdhuidproblematiek? Maak een afspraak en ga samen met ons op zoek naar een oplossing?